Şarkı söylemek için alınması gereken bazı eğitimler vardır. Bu eğitimlerden kısaca olacak şekilde bu yazımda bahsedeceğim, ancak önce güzel şarkı söylemek ile doğru şarkı söylemek arasındaki farkı dile getirmek istiyorum. Çünkü birçok kişi sesim kötü ben şarkı söyleyemem diyerek kendilerinden ve hayallerinden vazgeçmektedir. Halbuki bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Müzik aletlerini düşünelim bazılarının sesi kalındır, bazılarının ise sesi incedir. Ancak her ne kadar sesleri birbirinden çok farklı dahi olsa doğru bir şekilde akort edilmiş yani ayarlanmış ise ve doğru notalara basılıyor o müzik aletinin çıkardığı ses kulağa hoş gelir. İşte insan sesi de böyledir. Birçok insanın sesi incedir, birçoğunun ki kalındır. Önemli olan tok bir sesiniz olması değil sesinizi nasıl kullanıyor olmanızdır. Sesiniz ince diye şarkı söyleyemezsiniz diye bir durum yoktur. Sırf bu yüzden kendinizden ve hayallerinizden uzak kalmayın.
Güzel şarkı söylemek deyince halk arasında yer etmiş olan “falancanın sesi güzeli güzel de şarkı söylüyor” mantığı ele alınmalıdır. Bahsedilen “falanca kişi” aslında tekniği yanlış olsa dahi yani doğru notalara basarak şarkı söylemiyor olsa dahi sıradan dinleyiciler için ses tonu hoş olduğundan güzel diye ele alınır. Bu güzel şarkı söylemeye verilebilecek basit bir örnektir. Oysa doğru şarkı söyleme ise tamamen tekniğe dayalı bir şeydir ve her ne kadar yetenek ile ilişki olsa da en yetenekli kişiler dahi doğru şarkı söyleyebilmek için eğitim almaktadır. Örneğin; bir şarkının sözlerinin altında yatan notalar “ do-sol-la-sol-mi-re-do” notaları olsun. Bu notalara değinerek bahsedilen şarkı söyleniyorsa ve şarkıyı söyleyen kişi baz aldığı ses aralığında kalabiliyorsa doğru şarkı söylüyor demektir. Eğer sesiniz ne kadar kötü bir tonda olursa olsun doğru bir şekilde şarkı söylüyorsanız mutlaka dinleyenleriniz olacaktır. Çünkü doğru akort edilmiş ve kullanılmış bir sesiniz olacağı için hitap edebileceğiniz zevkler mutlaka vardır.
Şarkı söyleyebilmeniz için almanız gereken eğitimlerin en başında şan eğitimi gelmektedir. Şan eğitimi kapsamında doğru nefes alışı, nefes kullanımı vb. gibi birçok şeyi öğreneceksiniz. Bunun yanı sıra enstrüman eğitimi almanız işinizi kolaylaştıracaktır. Mutlaka tabii müzik ile uğraşacağınız için nota, solfej, bono vb. gibi konularda da bilgi sahibi olmak üzere temel müzik eğitimi vb. almalısınız.