Günümüzde gıdaların işlenmesi sırasında magnezyum içeriğinde azalma söz konusudur ve pişirmesi uzun süren sebzeler çok düşük magnezyum oranına sahiptir. Magnezyum eksikliği kavramı, yediğimiz gıdalardaki magnezyum oranının azalması ve beslenme alışkanlıklarımızın farklılaşması nedeniyle oldukça popülerdir.
Tıp dilinde magnezyum eksikliğine hipomagnezemi denir. Çok terleyen veya herhangi bir ilaç alan kişiler daha fazla magnezyum salgılar. Stres veya hamilelik gibi durumlarda vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyum miktarı artar. İhtiyaç duyulan magnezyum miktarı yaşla birlikte veya sindirim sistemi hastalıkları nedeniyle bağırsaktan emilim azaldıkça artar. Ve vücut dışarıdan yeterince magnezyum alamazsa kemiklerde depolanan magnezyumu tüketmeye başlar.
Magnezyum eksikliğine neden olan faktörler; Tip 2 diyabet, ilaç bağımlılığı, sigara, böbrek ve karaciğer hastalığı, sağlıksız beslenme, stresli yaşam tarzı, aşırı diüretik kullanımı, sık ve düzenli antibiyotik kullanımı, yetersiz beslenme, aşırı alkol tüketimi, çölyak hastalığı, yaşlılıkta Crohn hastalığı.
Magnezyum eksikliğinin belirtileri arasında; İştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik dahil olabilir. Daha ağır vakalarda; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bozukluk ve fibromiyalji meydana gelebilir.
Magnezyum eksikliğinin tedavisi için magnezyum preparatları ve magnezyum içeren multivitaminler kullanılır. Noksanlığın çok yüksek olduğu durumlarda intravenöz olarak magnezyum verilebilir. Doğal olarak magnezyumu yüksek besinler ve sigarayı ve alkolü bırakmak da tedavi planına dahil edilebilir.
Hipomagnezeminin neden olduğu sağlık sorunları (magnezyum eksikliği):
Osteoporoz (Osteoporoz
Tip 2 diabetes mellitus
Hipoglisemi
- Astım ataklarının alevlenmesi.
Hipertansiyon
Depresyon
Kalp hastalıkları
Huzursuz bacak sendromu
Solunum hastalıkları
- Kötüleşen migren semptomlarını izleyin.
Şiddetli magnezyum eksikliği nadir görülmesine rağmen, bazı insanlar şu risk altındadır:
Böbrek hastalığı
Crohn hastalığı veya sindirimi etkileyen bir hastalık.
- Paratiroid bezleri ile sorunları olanlar.
Bazı diyabet ve kanser ilaçları kullananlar
Daha eski
- Alkolü kötüye kullanan kişiler
- Sağlık çalışanları
Magnezyum dozajı
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre sağlıklı bir kişinin günde ortalama 280 ila 350 mg magnezyum tüketmesi gerekir. İnsanlar genellikle günlük magnezyum alımlarını gıdalardan alırlar ve takviyeye ihtiyaç duymazlar. Yiyeceklerden yüksek seviyede magnezyum almak doğal olsa da, diyetinize çok fazla takviye eklemek tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bilinçsiz ve aşırı magnezyum takviyesi kullanımı toksik olabilir.
Doğal magnezyum kaynakları nelerdir?
Ispanak, fındık, ceviz, kuru kayısı, badem, karpuz, haşhaş tohumu, roka, şalgam, patlıcan, hurma, pırasa, kereviz, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, süt, yoğurt, fındık, muz, avokado, koyu yeşil yapraklı sebzeler çikolata, ayçekirdeği, susam, pisi balığı, kepekli tahıllar, sert su, magnezyumun doğal kaynaklarından bazılarıdır. Tabii ki, bütün yiyecekleri yemek ve ayrımcılık yapmamak her zaman en iyi çözümdür. Çünkü işlem sırasında magnezyum kaybı meydana gelebilir.
Magnezyum takviyesi
Birçok insan magnezyum alımını artırmak için magnezyum takviyelerini tercih eder. Ancak birkaç ek magnezyum türü olduğundan, ihtiyaçlarınız için hangisinin doğru olduğunu belirlemeli ve buna göre hareket etmelisiniz.
Magnezyum takviyeleri almakla ilişkili riskler:
Yan Etkiler: Magnezyum takviyeleri almak mide bulantısı, kramplar ve ishale neden olabilir. Magnezyum takviyeleri genellikle dışkının yumuşamasına neden olur.
Etkileşim: Magnezyum takviyeleri, kalp ilaçları ve antibiyotikler dahil olmak üzere belirli ilaçlarla etkileşime girebilirler. Bu nedenle magnezyum takviyesi almadan önce durumu doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.
Riskler: Şeker hastalığı, bağırsak hastalığı, kalp damar ve böbrek hastalığı olan kişiler doktorlarıyla konuşmadan magnezyum takviyesi almamalıdır.
Doz aşımı: magnezyum doz aşımı belirtileri; Mide bulantısı, ishal, düşük tansiyon, kas güçsüzlüğü ve yorgunluğu içerebilir. Çok yüksek dozlarda magnezyum ölümcül olabilir.