Kolera, Vibrio cholerae bakterisinin yiyecek ve içeceklere bulaşması vasıtasıyla yayılan bir hastalıktır. Kolera, şiddetli ishale, dehidrasyona neden olan ve tedavi edilmezse ölümcül olabilen en tehlikeli hastalıklardan biridir. Kolera genellikle vücuda kirli deniz ürünleri, yiyecek ve içme suyu yoluyla bulaşır.
Ülkemizde kolera daha az görülmekle birlikte diğer ülkelerde halen daha ciddi bir sorun olarak görülmektedir. 1800’lü yıllarda oldukça yaygın olan ve birçok insanın ölümüne neden olan bu hastalık, su kanallarını temizlemeye yönelik sistemler sayesinde daha az görülüyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, yılda 1,3 ila 4 milyon vaka bildirilmektedir. Kolera hastalığı en çok savaş, açlık, kalabalık ve temizliğin kötü olduğu yerlerde görülür. Genellikle Afrika, Güney Asya ve bazı Latin Amerika ülkelerinde bulunur. Bu bölgelere seyahat etmek istiyorsanız mutlaka uygun önlemleri almanız gerekir.
Kolera nedenleri
Kolera hastalığına Vibrio cholerae adı verilen bir bakteri neden olur. Ölüm nedeni, bu bakteriler tarafından üretilen, kolerajen (CTX) olarak bilinen güçlü bir toksinin ince bağırsağa yapışmasıdır. Koleragen veya CTX, bağırsak duvarına bağlandığında sodyum ve klorür ile etkileşime girer. Bakteriler ince bağırsağın duvarlarına yapıştığında, vücut büyük miktarlarda su atmaya başlar ve ishal yoluyla hızlı bir sıvı ve tuz kaybına neden olur.
Özellikle kirli su kaynakları kolera enfeksiyonunun en önemli nedenlerinden biridir. Ek olarak, kötü yıkanmış meyveler, çiğ sebzeler ve diğer yiyecekler de koleraya neden olan bakterileri barındırabilir. Kolera, kişiden kişiye doğrudan temasla bulaşmaz, ancak kolera bulaşmış birinin dışkısında yiyecek veya suyla temas yoluyla kişiden kişiye bulaşabilir.
Tüketilen su kaynaklarının kirlenmesi
Kirli sularda avlanan hayvanlar
İnsan dışkısıyla karıştırılmış sularda yetiştirilen meyve ve sebzeler
İstiridye veya yengeç gibi kabuklu deniz ürünleri çiğ olarak yenir.
Bu, sifon kullanımının yaygın olmadığı ülkelerde görülür.
Kolera belirtileri ve semptomları
Kolera belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Enfeksiyon semptomları birkaç saat veya bir hafta sonra sürebilir. Kolera semptomları genellikle hafiftir, ancak bazı insanlarda şiddetli ve şiddetli olabilir.
Kolera bakterileri bazen hafif semptomlar olarak görülse de bazen herhangi bir belirti göstermezler. Enfekte olmuş birçok kişi, herhangi bir semptom görülmese bile hastalığın yayılmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Hızlı nabız
Kas spazmları
Cilt elastikiyetinin kaybı
Hızlı kilo kaybı
Hipotansiyon
Susuzluk
Baş dönmesi
Tedavi edilmezse, kolera ile ilişkili dehidrasyon saatler içinde şok ve ölüme neden olabilir.