Kemoterapi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

kemoterapi nedir, kemoterapi nasıl yapılır, kemoterapi ne demek

Kemoterapi hangi durumlarda kullanılır?

Kanser için kendi kendine tedavi

Cerrahi tedavi sonrası kalan kanser hücrelerinin ortadan kaldırılması

Hastanın tümörünü küçültmek ve ameliyat ve radyasyon tedavisi için hazırlık yapmak.

İleri kanser hastalarında kanser semptomlarını azaltmak ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirmek (palyatif bakım).kemoterapi nedir, kemoterapi nasıl yapılır, kemoterapi ne demek

Kemoterapi nasıl çalışır?

Kanser hücrelerini tamamen yok edebilir.

Kanserin büyümesini yavaşlatabilir ve yayılmasını önleyebilir.

İlerlemiş kanser hastalarında şişliğin neden olduğu ağrı ve basıncı hafifletebilir.

Kemoterapinin süresi ve sıklığı nedir?

Kemoterapi için ilaç uygulama dozları, uygulama yöntemleri ve zamanlaması, hastalığın türüne bağlı olarak değişir. Ayrıca tedavi süresi ve sıklığı yaşa, genel sağlık durumuna, hastalığın yaygınlığına ve diğer sağlık sorunlarına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle aynı tanıya sahip hastalarda bile farklı tedavi rejimleri kullanılabilir. Kemoterapi protokollerinde tedavi dönemini genellikle dinlenme dönemi izler. Bu faktörler göz önünde bulundurularak tedavi her gün, haftada bir, 14 günde bir, 21 veya 28 günde bir uygulanabilir.

Kemoterapi nasıl yapılır?

Bir hastayı kemoterapiye hazırlamak:

Çoğu kemoterapi ilacı intravenöz olarak verilir. Her seferinde damar yolu açmada sorun varsa hastaya kateter takılabilir veya boyundaki damarlardan birine port yerleştirilebilir.

Kemoterapi öncesinde hastaya karaciğer fonksiyon testleri, böbrek fonksiyon testleri ve tam kan sayımı yapılır. Hastanın kalp fonksiyonunu değerlendirmek için testler de yapılır.

Kemoterapiye başlamadan önce bir diş hekimine gitmeniz ve diş enfeksiyonu varsa tedavi etmeniz önerilir. Çünkü kemoterapi ilaçları vücudun enfeksiyonlara karşı verdiği mücadeleyi zayıflatabilir.

Hastaya kemoterapinin olası yan etkileri anlatılır. İleride çocuk sahibi olmak isteyenler yumurtalarını veya spermlerini dondurabilirler. Saç dökülmesine karşı hazırlık yapabilirler.

Hastanın kemoterapi sonrası işe devam edip etmeyeceği ve evde yardıma ihtiyacı olup olmayacağı önceden tartışılır.

Kemoterapi nasıl kullanılır?

İnfüzyon olarak: İlaçlar seruma yerleştirilir ve bir pompaya bağlı bir damardan enjekte edilir.

Ağızdan: Kapsül veya tablet şeklinde ağızdan alınabilir.

Deri altına iğne ile uygulanabilir.

Kemoterapi ilaçları direkt olarak tümör bölgesine uygulanabilir. Örneğin, karında, akciğerleri çevreleyen plevral boşlukta, omurlar arasında veya mesanede.

Kemoterapi ilaçları direkt olarak tümörü besleyen damarlara uygulanabilir.

Kemoterapi nerede verilir?

Kemoterapi kullanımı hastanelerde ve kemoterapi servislerinde uygulanmalıdır. Ev kullanımı için uygun değildir.

Doktorlar Kemoterapi İlaçlarını Nasıl Tanımlar?

Kemoterapi ilaçlarını seçerken ilk kural, kanser türüdür. Bazı kemoterapi ilaçları birçok kanser türü için etkilidir. Bazı kanser ilaçları tek bir kanser türüne özgüdür. İkinci kural, hastanın daha önce almış olduğu kemoterapi ilaçlarıdır. Buna göre tıbbi tedavi doktor tarafından belirlenir. Sonuncu; Hastanın genel durumu, organ fonksiyonlarının uygunluğunun ve şeker, kalp ve karaciğer hastalıkları gibi hastalıkların varlığının değerlendirilmesi. Kemoterapi ilaçları onkologlar tarafından belirlenir.

Kemoterapi sırasında başka ilaçlar kullanılıyor mu?

İlaçların yan etkilerini azaltmak için kemoterapi sırasında destekleyici tedavi ilaçları önerilecektir. Ayrıca yüksek tansiyon, kalp hastalığı, şeker hastalığı veya bulaşıcı hastalıklar gibi nedenlerle kullanılan ilaçların çoğu kemoterapiyi olumsuz etkilemez ve hasta bunu yapmaya devam edebilir. Ancak bazı ilaçlar kemoterapi ilaçları ile etkileşime girebilir ve ilaçların faydaları azalabilir veya yan etkileri artabilir. Bu nedenle kullanılan tüm ilaçlar kemoterapiyi planlayacak onkologa bildirilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir