Kanser Tarama Teknikleri

kanser taraması, kanser taraması yapımı, kanser tarama türleri

Meme kanseri taraması

Meme kanserinin erken teşhisi için en önemli yöntem mamografidir. 50 yaşın üzerinde yıllık mamografi ve kendi kendine muayene teknikleriyle ölüm oranlarının yüzde 20-30 oranında azaldığını gösteren birçok çalışma var. Ailede çok genç yaşta meme kanseri varsa (özellikle birinci derece akrabalarda) mamografi tetkikleri ultrason desteği ile 30-35 yıl geciktirilebilir. Mamogram her yıl tekrarlanmalıdır.

Çoğu meme kanseri vakası ilk kez hasta tarafından teşhis edilir. Bu nedenle erken teşhis için kendi kendine meme muayenesi önemlidir.kanser taraması, kanser taraması yapımı, kanser tarama türleri

Rahim ağzı kanseri

Tüm kadınlar, cinsel yaşamlarının yaşından itibaren her yıl Pap testi (Pap smear) yaptırmalıdır. Cinsel aktivitenin başlamasıyla birlikte, insan papilloma virüsüne (HPV) yakalanma riski de artar. HPV, günümüzde rahim ağzı kanserinde bilinen en önemli faktördür. Arka arkaya üç normal testi olanlar için, 30 yaşın altındaki taramalar her 2-3 yılda bir kısaltılabilir. Tarama 70 yaşında durur. Bir HPV aşısı üzerinde de araştırmalar başladı. Pap smear basit, ucuz ve ağrısız olması nedeniyle en sık kullanılan tarama testidir.

Kolon kanseri

Kolon kanseri taraması sırasında dışkıda gizli kan bulunması en ucuz ve en kolay yöntemdir. Yılda bir kez test edildiğinde kolon kanseri ölüm oranında% 30 azalma sağlandığı gösterilmiştir. Bununla birlikte, yüksek bir yanlış pozitifliğe sahiptir. Kanser, dışkıda gizli kan (HGC) için pozitif sonuç veren vakaların yalnızca% 2-10’unda tespit edilir. % 20-30’unda adenomatöz polipler vardır. Sonuç olarak, (+) FAC testleri kolonoskopi girişimlerinin sayısını gereksiz şekilde artırmasına rağmen, ölüm oranını azaltıcı etkileri gösterilmiştir. Kolonoskopi, rektal veya kolon kanseri, ülseratif kolit ve birinci derece akrabaları için adenomatöz polipli hastalar için yılda bir, 50 yaş üstü sağlıklı kişiler için ise 3-5 yılda bir önerilir.

Prostat kanseri

Prostat kanseri için en sık önerilen tarama testleri prostata özgü antijen (PSA) ve rektal muayenedir. PSA kolayca uygulanabilen bir test olduğu için prostat kanseri, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl teşhis edilen kanser düzeyine yükselmiştir. Pek çok asemptomatik prostat kanserinin erken teşhisi, PSA seviyelerinin ölçülmesiyle mümkündür. Bununla birlikte, çoğu, sağlıklarını tehlikeye atmadan çok yavaş ilerleyecek ve tedaviye ihtiyaç duymayacaktır. Teşhisten sonraki ölümlerin çoğunun iyileşme şansı yoktur. Bu nedenle bazı otoriteler prostat kanseri taramasına karşı çıkmakta ve klinik olarak önemli görülmeyen asemptomatik, yavaş ilerleyen kanser teşhisinin gereksiz tedaviye bağlı morbidite ve mortaliteyi artırdığını belirtmektedir. Radikal prostatektomi veya radyasyon tedavisinin iktidarsızlık ve idrar kaçırma gibi tedavi amaçlı yan etkileri ölümcül olmamakla birlikte yaşam kalitesini bozmaktadır.

Yumurtalık kanseri

Sunulan yumurtalık kanseri tarama testleri pelvik muayene, transvajinal ultrason ve serum Ca-125 testlerini içerir. Pelvik muayene, yumurtalık kanseri ölümlerini azaltacak kadar hassas değildir. Transvajinal ultrason ve Ca-125 testleri ile randomize kontrollü çalışmalar henüz tamamlanmamıştır.

Akciğer kanseri

Akciğer kanseri taramasında erken tanı için akciğer grafisi, bilgisayarlı tomografi ve balgam sitolojisi kullanılmıştır. Bu tarama testlerinin hiçbiri mortaliteyi azaltmaz. Spiral bilgisayarlı tomografi tanıyı daha erken bir aşamaya getirse de, yanlış pozitif oranları yüksektir ve sağkalıma etkileri tartışmalıdır.

Mide ve yemek borusu kanseri

Deneysel çalışmalar mide kanseri ve lenfomalarda Helicobacter pylori ve Helicobacter felis’in ortadan kaldırılmasının kanser gelişimini engellediğini ve mide mukozasının displastisitesini iyileştirdiğini göstermiştir. Japonya gibi mide kanseri insidansının çok yüksek olduğu ülkelerde, gastroduodenoskopi taraması yalnızca kanseri ameliyatla tedavi eder ve çok erken bir aşamada tespit edilebilir. Reflü özofajiti sonucu gelişen Barrett özofagusunun erken teşhisi ve tedavisi (endoskopik, cerrahi veya fotodinamik), en azından bazı özofagus kanseri türlerinin gelişmesini engelleyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir