İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU KİMLERİ İLGİLENDİRİR?

iş ve sosyal güvenlik hukuku, sosyal güvenlik hukuku kimleri ilgilendirir, iş hukuku kimleri ilgilendirir

İşçilerin haklarının savunulması ve daha iyi şartlarda çalışabilmeleri için iş ve sosyal güvenlik hukuku oluşturulmuştur.  Bu sayede işçiler haklarına sahip çıkabilmekte, ortak bir noktada seslerini duyurabilmektedir. İş verenlerin inisiyatifine bırakılmadan her işçi hak ettiği gibi iyi koşullarda çalışma şansını yakalamıştır.iş ve sosyal güvenlik hukuku, sosyal güvenlik hukuku kimleri ilgilendirir, iş hukuku kimleri ilgilendirir

Ülkemizde geçmiş yıllarda çoğu zaman işçiler haklarını yeteri kadar savunamadığı için bir çok kayıp verilmiştir. Bunun önüne geçebilmek için artık kimse sessiz kalmıyor.  Türkiye Barolar Birliği iş ve sosyal güvenlik hukuku semineri için bir çok kez toplanıp, bir toplumun sağlam temellerini işçilerin oluşturabileceğini herkese duyurmaya çalışmıştır. Çalışma koşullarının iyi olması demek işçinin güvenliği ve sağlığı demektir. Her çalışan iyi koşullarda iş yapmayı hak eder.  İşçiler vaktinin çoğunu iş yerlerinde geçirirler, iş yerinin tehlike arz etmesi demek onların da tehlikede olması anlamına gelir. İş veren bu durum için her türlü önlemi almalıdır. Risk analizi yapılmalı, gerekli ölçümler yapılmalı, acil durum planlaması hazırlanmalı, iş yerlerinde iş güvenliği uzmanları bulunmalı, işçiler meslekleriyle ilgili güvenlik eğitimi almalı, iş yerinde çalışan güvenliğini tehlikeye atacak hiç bir şey bulunmamalıdır. Eğer ki böyle bir durum yaşanırsa, yani önlem alınmadığı için bir işçinin sağlığına zarar gelirse günümüz yasalarına göre şirket büyük miktarda tazminat eder. Güvenli iş ortamının sağlanması için böyle bir caydırıcı unsurun bulunması şirket sahiplerine seçenek bırakmamak adına yapılabilecek çok doğru bir uygulamadır. Çalışanın sağlığını düşünmeyen bir iş veren hiç değilse şirketi parasal olarak kayba uğramasın diye güvenli bir iş yeri ortamı hazırlar. İş ve sosyal güvenlik hukuku sayesinde bir çok işçinin bugünü ve geleceği garanti altına alınmaktadır.

İş ve sosyal güvenlik hukuku uyarınca çıkan bir çok yasa ve yürürlüğe giren yönetmelikler bütün işçileri ilgilendirmektedir. Artık hiç bir işçi çalıştığı kötü koşulları kabullenmek zorunda değil. Çalışma ortamını şikayet edip düzeltilmesini talep edebilir. Bu isteği karşılık bulur, eğer iş veren bu sebepten çalışanı işten çıkarırsa hukuk yine işçinin yanındadır. Mahkeme sonuna kadar çalışmadığı zaman zarfında kazanması gereken ücret işçiye ödenir, işçi isterse işine geri dönebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir