Teknolojinin gelişmesi insanlık için elbette çok güzel sonuçlar doğurmaktadır. Ancak beraberinde bazı sorunları da getirmektedir. Bu sorunların en sık kendinden söz ettireni insanlar arası iletişimin ve ilişkilerin sanallaşıyor olmasıdır. Bir arkadaşımıza bir şeyler konusunda söyleyeceğimiz ne varsa artık telefon ile ya da sosyal medya aracılığıyla iletir duruma geldik. Bu elbette ilk bakıldığında o kadar da tuhaf bir durum yokmuş gibi görünüyor, ancak iş yüz yüze yapılması gereken şeylerin sanallaştırılması olunca durumun vahimliği gün yüzüne çıkıyor. Örneğin; başsağlığı dilemek, doğum günü kutlamak vb. gibi birçok yüz yüze yapılması gereken şey sosyal medya mesajlarına dönüştü.
Genel itibari ile baktığımızda insanlar arası ilişkiler gerçekten de sanallaşmaya başladı diyebiliriz. İnsan doğası gereği birileri ile iletişim kurmak ve sohbet ederek beynini boşaltmak zorundadır. Sosyal medya veya cep telefonu mesajlarına dönüşen sohbetler ne yazık ki bu gerekliliği tam anlamıyla yaşatamamaktadır.
Niye insanlar aralarındaki iletişimi sanallaştırmayı tercih etti
Hayatın hızına yetişmek sanıldığı kadar kolay değildir. Bu nedenden dolayı birçok kişi birbirinin yüzünü göremez oldu. Hele ki İstanbul gibi bir büyük şehirdeyseniz ve dostlarınız ile aranızda kilometrelerce fark varsa trafik, yoğun iş yaşamı vb. derken görüşemez olursunuz. Bu durumun etkisini en aza indirebilmek için de hiç değilse telefon ile görüşelim ya da birkaç mesaj atayım der ve ister istemez ilişkinizi sanal hale getirirsiniz.
Sanal ilişkilerin iyi ve kötü yönleri
İnsanların birbiri ile kurdukları iletişim ne kadar sanallaşırsa o kadar samimiyetsiz bir ortam oluşur. Her ne kadar sanal ortamda samimi olduğunuzu sansanız da bir insan ile gerçekten yüz yüze görüşüp iletişim kurduğunuzda bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Öte yandan iletişiminizi sanallaştırmanın da bazı iyi yönleri vardır. Örneğin; sevdiğiniz kişilerden uzaktaysanız ve görüşme imkanınız yoksa sanal iletişim ile aradaki açığı bir nebze de olsa azaltabilirsiniz.