Yetişkin bir bireyin normal vücut ısısı 37 derece kadardır. 35 derece ve aşağısı görüldüğünde Hipotermi meydana gelebilir. Hipotermi vücudun uzun saatler boyunca üretebildiğinden fazla ısı kaybetmesini ifade etmektedir. Genellikle soğuk, rüzgârlı, yağışlı havalarda ve soğuk alanlarda vakit geçirenlerde görülmektedir.
Hipotermiye yatkın olan risk grupları vardır. Bunlar genellikle; bebekler, çocuklar, bağışıklık sistemi güçsüz olanlar ve ileri yaş grubuna ait bireylerdir. Özellikle bebekler soğuğa karşı sıkı giydirilmezler ise Hipotermi riski görülebilecektir. Çünkü bebekler kendi ısılarını üretememektedir ve bu nedenle de ısı kaybı daha kolay olmaktadır. Buna ek olarak bazı ilaçlar, alkoller ve uyuşturucu kullanımı gibi durumlar da Hipotermi riskini doğurmaktadır. Peki genel itibariyle Hipotermi nedenleri nelerdir?
- Soğuk havalarda ince giyinmez,
- Düşük ortam sıcaklığında uzun saatler geçirmek
- Sıcak havada dahi olsa suda uzun süre durmak,
- Soğuk suya maruz kalmak,
- Bebek ve çocuklarda ıslak ya da nemli giysiler,
- Vücutta meydana gelen büyük çaplı yanıklar,
- Karlı havada kaza geçirmek gibi durumlar sayılabilir.
Hipotermi kendi içerisinde bazı çeşitlere ayrılmaktadır. Bu çeşitlilik İsviçre Derecelendirme Sistemi’nden gelmektedir. İç organların sıcaklıktan etkilenme durumuna göre bir sınıflandırma yapılmıştır. Hafif Hipotermi vücut ısısının 32.2 ile 35 derece arasında olmasıdır. Bu Hipotermi türünde vücut ısı üretmeye çalışmaktadır. Bu gayret esnasında tansiyon yükselebilir ve hipertansiyon riski doğabilir. Ayrıca taşikardi yani nabızda büyük bir artış yaşanabilir.
Orta dereceli Hipotermide ise vücut ısısı 28 derece ile 32,2 derece aralığındadır. Burad vücut artık ısı üretememekte ve mekanizmalarda işlev kaybının belirtileri görülmektedir. Vücudun soğuğa karşı bir savunma mekanizması kalmamıştır ve ısı kaybı gittikçe artmaya başlamıştır. Önlem alınmadığı taktirde şiddetli Hipotermi görülecektir. Şiddetli Hipotermi ise vücut sıcaklığının artık ölümcül seviyeye kadar inmesi demektir. Burada vücut ısısı 28 derecenin altına inmektedir. Bu vücutta bulunan sistemlerin ve organların artık iflas etmesi anlamına gelmektedir. Şiddetli Hipotermiden çıkılsa dahi kalıcı hasarlar görülmesi muhtemeldir. Bu nedenle Hipotermi belirtilerinin iyi bilinmesi ve henüz ilk aşamalarda hızlı bir şekilde önleminin alınması gerekir.