Haşere Kontrol Nedir ve Haşere Kontrolü Nasıl Yapılır?

haşere kontrolü nedir, haşere kontrolü yapımı, haşere kontrolü nasıl yapılmalı

Haşere Kontrol, bulunulan ortamlarda ( kapalı ve/veya açık), bulunma olasılığı olan böcek, haşere vb. canlılardan korunmak ve kurtulmak için yapılan işleme verilen isimdir.

Sinekler, hamam böcekleri, ipek böcekleri, tırtıllar vb. tüm bu tarz küçük canlılar sadece insanlar için değil, diğer hayvanlar, bitkiler, eşyalar için de ciddi bir risk teşkil etmekte ve önlem alınmaz ise yüksek tehlikeler verebilmektedir. Gerekli hijyen ve sanitasyon koşullarının sağlanmadığı koşullarda haşereler hızla hareket etmektedir.haşere kontrolü nedir, haşere kontrolü yapımı, haşere kontrolü nasıl yapılmalı

İşte haşerelerden kurtulmak için işlemler yapılması gerekmektedir. Ancak bu çok önemli ve riskli bir iştir. Bireyin tek başına haşerelerden kurtulması mümkün değildir. Aynı şekilde merdiven altı firmalarla da bunu yapmak mümkün değildir. Haşere kontrol teknik yeterliliğe sahip kurum ve kişiler tarafından gerçekleştirilmesi gereken disipliner bir çalışmadır. Merdiven altı firmalarla bu işi yapmak mümkün değildir.

Haşere kontrol yapılmadan önce temel parametreleri doğru belirlemek gerekmektedir. Bunlar, öncelikle alanın özeliğine bakmak gerekmektedir. İlaçlama yapılacak yerin büyüklüğü, kat sayısı, açık alan olup olmaması, ilaçlama yapılacak yerin bina mı, iş yeri mi, fabrika mı olduğu önemli parametrelerdir. Bir diğer parametre hangi tür haşere için ilaçlama yapılacağıdır. İlaçlama yapacak firma , ilgili yere gelerek haşerenin cinsini belirlemektedir. Sadece cinsi değil, miktarı da önemlidir. Yapılacak ilaçlama da gerek haşere cinsi, gerek ise haşere miktarı doğru belirlenmelidir. Zira kullanılacak ilaç türü, yapılacak ilaçlama şekli ve miktarı buna bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca her ilaçlama firması her yeri ve her haşereyi ilaçlama yapmamaktadır. Haşere kontrol, iş kanunu gereği iş yerlerinde yaptırılması zorunlu olan kontroller arasındadır. Ülkemizde Resmi Gazetenin ilgili sayısı ile yayınlanmış bir yönetmelik mevcuttur. Bu yönetmelikte neyin nasıl yapılacağı, yapılması gerektiği anlatılmıştır. Gerek bu hizmeti alanlar, gerek ise ilgili iş yerleri bunlara uymak durumundadır.

Haşere kontrolü noktasında en önemli faktör, bulunulan yerde gerekli hijyenin sağlanması ve temizlik şartlarına uygun yerler olmasıdır. Düzgün olarak bulunulan yerlerin temizlenmesi,  havalandırılması, açıkta yiyecek bırakılmaması, çürümüş bayatlamış yiyeceklerin atılması, çöplerin iç ortamlarda bırakılmaması, kapalı ortamda yer alan açıkların kapatılması, güneşten faydalanma, ıslak nemli ortamlar yaratmama haşere kontrol için en önemli adımdır ve haşere kontrol kendimizden başlayarak  ortamın temizliği ile birebir alakalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir