Gözün keratokonusuna dikkat!

keratokonus belirtisi, keratokonus ne demek, keratokonus belirtisi

Gözün kornea merkezinin incelmesi ile oluşan ve çoğu hastanın farketmediği keratokonus, ergenlik döneminde başlar ve 20 yaşında fark edilir. Zamanında müdahale edilmediği takdirde kornea nakline yol açan keratokonus, erken teşhis ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir.

Hastaların farkında olmadan yaşadığı bir göz hastalığı olan keratokonus, geç teşhis ve uygun olmayan tedavi nedeniyle kornea nakli gerektirebilir. Gözün ön tabakası olan korneanın merkezinin incelmesi ve keskinleşmesi sonucu ortaya çıkan keratokonus, ergenlik döneminden başlayarak 20 yaşında fark edilir. Hastalık 20-40 yaşlarında ilerler. Bu nedenle ileride ortaya çıkabilecek ciddi görme problemlerini önlemek için erken teşhis ve tedavi şarttır.keratokonus belirtisi, keratokonus ne demek, keratokonus belirtisi

Keratokonus belirtileri:

kalıcı göz alerjileri veya kaşıntı (hafif göz tahrişi)

– İlerleyici miyopi ve astigmatizma varlığı

Gözlüğe rağmen net görememek

– Işığa karşı artan hassasiyet

– göz kamaştırıcı

gözlerini ovma

Hastalık toplumda her 2000 kişiden birini etkiliyor. Keratokonus başlangıcında en önemli faktör genetik yatkınlıktır. Özellikle çocukluk çağında ilkbahar (ilkbahar) konjonktiviti olan ve gözlerini kaşıyan çocuklarda keratokonus görülme sıklığı yüksektir. Alerjik arka plan ve sık göz ovma, hastalık riskini artırır.

Keratokonus tedavi seçenekleri

  1. CCL (Corneal Crosslinking): Kornea Crosslinking (CCL) tedavisinin amacı kornea yapısını güçlendirmek ve hastalığı durdurmaktır.
  2. Riboflavin damlatılması (B2 vit): İşlemden önce gözler lokal anestezik damlalarla uyuşturulur. Lokal anesteziden sonra kornea epiteli künt bir spatula ile mekanik olarak kaldırılır. Çıkarılan kornea epiteline, 30 dakika boyunca 5 dakikalık aralıklarla 2 damla riboflavin çözeltisi damlatılır.
  3. UV radyasyonunun uygulanması: 30 dakika sonra hasta biyomikroskopta oturur. Ön kamarada riboflavin floresansı fark edildikten sonra hasta tekrar ameliyathaneye alınır. UV 370 nm kornea yüzeyinden 4-5 cm uzaklıktan yaklaşık 7 mm’lik bir alana 5-10 dakika süreyle uygulandı. UV uygulaması sırasında her 1 dakikada bir 2 damla riboflavin eklenir. İşlem sonrası göze kontakt lens bandajı uygulanır, göz kapanmaz.
  4. Çapraz bağlama (moleküler çapraz bağlama): Ultraviyole çapraz bağlama ameliyatı, UVA ışığı ve riboflavin ile kornea kollajen moleküllerini hedefleyerek korneanın mekanik özelliklerini geliştirerek keratokonusun ilerlemesini durdurabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir