Bütün ameliyatlarda olduğu gibi göğüs büyütme ameliyatlarının da bazı komplikasyonları vardır.
Kanama-Hematom
Ameliyat sırasında kanama kontrolünün yetersizliğinden ya da ilk gün içerisinde zorlayıcı hareketlerden kaynaklanır. Erken dönem komplikasyonlardandır. Aşırı ağrı, şişlik, morluk ile kendini gösterir. Ameliyata alınıp tekrar kanama kontrolü yapmak gerekmektedir.
Enfeksiyon
Meme büyütme ameliyatı sonrası yara enfeksiyonu oranı çok azdır. Erken veya geç ortaya çıkabilir Yara enfeksiyonu olursa bu durumda antibiyotik tedavisi veya ek cerrahi girişimler gerekebilir, enfeksiyon kontrol edilemezse ameliyatla protezin çıkarılması ve bölgenin çok iyi bir şekilde temizlenmesi gerekir.
Seroma
Daha da nadir bir komplikasyondur. Geç komplikasyonlardandır. 10-14. günde ortaya çıkabilir. Yine asimetri ve ağrı vardır. Bu bir kanama değil vücut sıvısı birikimidir. Gelen sıvı pembe ve sarımsıdır. Derhal drene edilmeli ve içerdeki sıvı boşaltılmalı ve antibiyotik tedavisi başlanmalıdır. Sıvı tam boşaltılabilirse cerrahinin tekrarlanması gerekmeyebilir.
Meme başında his kaybı
Meme başı ve etrafındaki derinin duyusunda değişiklik oluşabilir. Memede ameliyat sonrasında geçici veya çok nadiren kalıcı his kaybı oluşabilir. Erken dönemde bunları normal olarak kabul edebiliriz, genellikle 6 ay içerisinde hisler düzelecektir. Meme başı çevresinden yapılan ameliyatlarda daha fazla gözükür.
Protezin yer değiştirmesi
Özellikle asimetrik protezlerde ve damla protezlerde protezin yer değiştirmesi ve dönmesi sonucunda göğüs şeklinde de değişiklikler olabilmektedir.
Protez sızdırması ve patlaması
Nadiren ortaya çıkan geç komplikasyonlardandır. Cohesive jel içerikli protezlerde bu komplikasyon en aza indirilebilmiştir. Sızdırma daha çok serum fizyolojik içerikli protezlerde görülmektedir. Böyle bir durumda meme hacim kaybına uğrar ve asimetri ortaya çıkar. Sızan sıvı vücut tarafından absorbe edilerek yok olur. Protezin değiştirilmesini gerektiren bir komplikasyondur. Yırtılma ise genellikle delici ve kesici yaralanmalar sonrasında ortaya çıkan bir durumdur. Hayati tehlike yoksa veya atlatıldıysa protez değiştirilir.
Kapsül kontraksiyonu
Kapsül dokusu vücudumuzun yabancı bir cisim olan silikonu sarmasıdır, bu tüm meme protezlerinde oluşan bir durumdur. Ancak “kapsül kontraksiyonu” bir komplikasyon yani patolojik bir durumdur, kapsül protezi sıkıca sarar ve büzüşür, bunun sonucunda silikon protez rahat hareket edemez ve sertlik oluşur. Sonuç olarak memenin şeklini bozar. Kas altına yerleşen protezlerde ve üzeri pürtüklü protezlerde daha az görülmektedir. Tedavisi cerrahi olarak kapsülün çıkarılmasıdır. Duruma göre kas altına yine protez yerleştirilebilir. |