Eklem Ağrısı Olanlar Nelerden Kaçınmalı

eklem ağrısı

Hafif, şiddetli, akut veya kronik eklem ağrısı; Eklemin herhangi bir yerinde iltihaplanma veya diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Çeşitli nedenlerle oluşan eklem ağrıları; yaralanmalar, kırıklar veya çıkıklar, gut, artrit, fibromiyalji ve lupus. Tüm bunlara ek olarak vücudun iltihabi tepkileri sonucunda eklem ağrıları da oluşabilmektedir. Eklem sorunları olan kişilerin beslenmelerine de dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatırız çünkü belirli yiyecekleri yemek iltihaplanmayı artırabilir. Eklemlerde şişlik, ciltte kızarıklık ve sertlik, hareket ve yürümede bozukluklar, etkilenen eklemi hareket ettirmede zorluk gibi bazı belirtiler gözlenir. Eklem ağrılarının neden olduğu birçok sağlık sorunu dışında, bazı tıbbi durumlar sonucunda eklem ağrısı şikayetleri ortaya çıkabilir.eklem ağrısı

Eklem sağlığının korunmasına yönelik öneriler;

Sabah Egzersizi: Sabah uyandıktan sonra yapabileceğiniz 10-15 dakikalık germe ve nefes egzersizleri ile kendinizi iyi formda hissedebilirsiniz. Olası eklem ağrılarını önlemeye yardımcı olabilecek hafif sabah egzersizleri ile eklem sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Bol su içmek: Özellikle yaz aylarında vücudun daha fazla suya ihtiyacı olduğunu unutmayın. Gün içerisinde çeşitli nedenlerle vücudun kaybettiği sıvıyı bol su içerek yenilemek eklem sağlığını korumanın en basit yoludur.

Sağlıklı beslenme: Dengeli ve sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmek eklem ve kemiklerinizin sağlığı için çok önemlidir. Ayrıca alınan B, C ve D vitaminleri kas gelişimi için gereklidir.

Bölgesel masaj: Eklem ağrısı hissediyorsanız, bölgeye hafifçe masaj yaparak yoğunluğu azaltabilirsiniz. Masaj özellikle yumuşak dokularda son derece etkili olacaktır.

Uyku: Yeterince uyumak ve kaliteli uyku almak eklem sağlığı için son derece önemlidir. Şiddetli eklem ağrılarını önlemek için bölgeyi buz torbası veya sıcak su torbası ile de sıkabilirsiniz.

Eklem ağrısı çeken kişilerin tüketmemesi gereken besinler

Kırmızı Et / İşlenmiş Et… Kimyasal katkılı işlenmiş ve kırmızı etler vücutta iltihaba neden olduğu için uzun süreli kullanımlarda eklem ağrılarına neden olabilir.

Süt/süt ürünleri… Süt ve süt ürünlerinde bulunan kazein proteini, gençlerde eklem ağrılarının artmasına neden olabilir. Aynı zamanda vücuttaki iltihabı arttırdığı için kontrollü tüketilmelidir.

Mısır yağı… Mısır yağı vücudumuzda iltihaplanmaya neden olan maddelerin miktarının artmasına neden olduğu için kaçınılmalıdır. Bunun sadece eklemlerin sağlığına zarar vermekle kalmayıp, aynı zamanda mevcut iltihaplanmayı da şiddetlendirdiğine dikkat edilmelidir.

Rafine tahıllar / un… Yüksek derecede iltihaplı rafine tahıllar ve unlar eklem sağlığını bozabilir. Analjezik özelliği olan gluten nedeniyle kontrollü tüketilmelidir. Üstelik düzenli ve sık tüketildiğinde otoimmün hastalıklara neden olabilir.

Kızartma / Atıştırmalıklar … Doymuş yağ oranı yüksek kızarmış yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Hem fiziksel hem de eklem sağlığı için sağlıksız yiyecekler ve kızarmış yiyecekler yemekten kaçının.

Rafine şeker… Sitokin adı verilen bir kimyasalın üretiminde artışa neden olan rafine şeker oldukça sağlıksızdır. Özellikle vücudunda şişlik ve eklem ağrıları olan kişilerin uzak durması gereken besinlerden biridir. Üstelik çok fazla kalori içerdiğinden tüm vücudu olumsuz etkiler.

Tuz … Yüksek tuz alımı vücudun sıvı dengesini bozabilir. Ayrıca vücutta kalp hastalığı ve iltihaplanmaya neden olduğu için tuz alımınızı kontrol etmenize yardımcı olur. Tuzun vücudun ihtiyacından ortalama on kat daha fazla tüketildiği ülkemizde birçok hastalığın temelinde tuzun yattığını söyleyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir