Korku nedir?
Korku, yaşamın, öfkenin, neşenin veya üzüntünün sıradan ve doğal bir parçasıdır. Korku, insanların görünür ve görünmez tehlikelere karşı en doğal tepkisidir. Aslında, her korku kendimizi savunmamızı sağlayan ve bir anlamı olan bir mekanizmadır. İçinde bulunduğumuz duruma uygun bir şekilde tepki vermemizi ve kendimizi tehdit edici bir duruma karşı korumamızı sağlar. Yaşamımızın belirli dönemlerinde meydana gelir ve gelişir.
Çocuklarda korku nasıl gelişir?
Aslında, çocuklar korku kavramını büyütürken, yetişkinlerden öğreniyoruz. Onlara yaptığımız uyarılarla, paniklediğimizde ve birinden veya bir şeyden korkmaları gerektiğini öğretiyoruz. Hatta onu bir doktor almaya ve yemek yemediğinde, uyuduğunda bir iğneye çarpmaya korkuyoruz ve sonra gerçekten hastalandığımızda ve doktora gittiğimizde, “Bu çocuk neden doktordan korkuyor?” Diye düşünüyoruz.
Çocuklar kaç yaşında korkuyor
Çocuklar 9 aylıkken, yabancılardan korkmaya ve ana bakımı yapan kişiyi terk etmeye başlarlar.
Yürümeye başladıklarında hayvanlardan, sudan, karanlıktan, hayaletler gibi doğaüstü varlıklardan korkmaya başlarlar.
İki ila üç yaş arası çocuklar yüksek seslerden, elektrikli süpürgelerden, gök gürültüsünden korkabilir.
Üç ya da dört yaşında, bunlar karanlıktı, dilenciler, hırsızlar, polis vb. Korkular eklendi. Ebeveynleri bu yaşta bırakmak da çocuğun panik yapmasına neden olabilecek korku yaratır. Anaokulunun başlamasıyla birlikte okul korkusu eklenir.
Dört yaşından sonra çocukların korkuları azalır ve elle tutulur. Çocuk köpekten korkabilir, düşebilir ve yaralanabilir. Altı yaşındayken çocuğun korkuları artar. Hayalet, cadı, ateş, hırsız, vb. Yatağın altında birisi olduğunu söyleyerek odalarında uyumak istemeyebilirler. İzledikleri filmlerden çok etkileniyorlar.
Altı yaşından sonra korkular genellikle azalır.
Çocuk korkusu patolojik hale geldiğinde
Çocuk korkuyorsa, boncuk boncukla terliyor, kalp atışı artıyorsa, vücudu titriyor, mide bulantısı ve hatta kusma meydana geliyor, korku patolojik hale geldiği anlamına geliyor. Bu durumda, çocuk psikiyatristinden destek almak yararlıdır. Gerekirse, kaygı ve kaygı azaltıcı ilaç da uygulanabilir.
Ebeveynlerin korkusu çocuğa geçiyor mu?
Korkular çocuğa bilinçsizce ebeveynler gibi çocuğun etrafındaki insanlar tarafından öğretilebilir. Böylece çocuk, ebeveynlerin korkusunu içselleştirerek bir korku geliştirebilir. Çocuk, sokakta bir köpek gören annenin çocuğunu sıkıca kucakladığını, onu bu ortamdan çektiğini ve bir köpek sesi duyduğunda gergin olduğunu algılayacaktır. Ve böylece annenin kaygısı çocuğa geçecek
Ebeveynlerin çocuklarda korku yaratmada herhangi bir hatası var mı?
Her çocuk karanlıktan, gök gürültüsünden veya başka bir şeyden korkar. Önemli olan, ailelerin bu hissi yaşayan çocuklarına nasıl davranacaklarını bilmeleridir. Aksi takdirde, korku gelecekte çocuğunuzun kabusu olabilir. Bu nedenle, ebeveynler söyledikleri sözlere, çocuklarına karşı tutum ve davranışlarına çok dikkat etmelidir.
Örneğin, aşağıdaki cümleleri kullanmak çocukların korkularını derinleştirir:
“Ben senin annen değilim, artık annen yok”. “Eğer böyle davranırsan sana başkalarına vereceğim” gibi yaklaşımlar reddetme ve aile ayrılığı korkusunu artıracaktır. Öte yandan, hayvanları tanıtırken söyledikleriniz çok önemlidir: “Köpek ısırıkları, uzak dur.”
Korkular kötü niyetli olarak “karanlıkta bataklıklar var” diyerek çocuğu kaçırıyormuş gibi tanımlanmasa bile, çocuklar için önemli bir endişe kaynağı olabilirler.
Ebeveynlere tavsiyeler nelerdir
Çocuklarınızın korkularını önemseyin
“Korkacak bir şey yok, sen kardeşsin” gibi ifadeler korkularını azaltmıyor, aksine ikisi de korkmaya devam ediyor ve korkuları umursamadıkları için ebeveynleri öfkelendiriyor.
Onları başkalarıyla karşılaştırma
Korkuları hakkında konuşma ve onları diğerleri arasında aşağılama
Empatik olarak yaklaşmaya çalışın. “Ben senin yaşındayken korktum” gibi ifadeler çocukları rahat ettirdi.
Onlara düşüncelerini ve duygularını ifade etme fırsatı verin. Duygularınız ve düşüncelerinizle dalga geçmeyin.
“Biz her zaman yanınızdayız” cümlesi çok önemli bir cümledir, güven duygusunu pekiştirir.
Korkusunun üstesinden gelmek ve onunla başa çıkmak için ona zaman tanıyın.
Korku filmlerini izleme
İzlediği çizgi filmlerde korku unsuru olmadığından emin olun.