Yaşamın Farklı Aşamalarında Yapılması Gereken Sağlık Kontrolleri

sağlık kontrolü, yaşa göre sağlık kontrolü, sağlık kontrolü nasıl yapılır

Önce sağlığınızı izlemeniz gerekir. Erken yaşta sağlıklı alışkanlıklar edinmek, daha uzun, daha sağlıklı ve daha mutlu bir yaşam sürebileceğiniz anlamına gelir. Bu doğrultuda geliştirebileceğiniz alışkanlıklardan biri de düzenli tıbbi kontroller yaptırmaktır. Yaşlandıkça, çoğumuz hastalıklara karşı daha savunmasız hale geliriz. Bu hastalık riskini azaltmak için düzenli olarak bir dizi tarama testi ve tıbbi muayene yaptırmanız gerekir.sağlık kontrolü, yaşa göre sağlık kontrolü, sağlık kontrolü nasıl yapılır

Sağlık kontrolünden geçmek neden önemlidir?

Nasıl ki arabanızı belli bir kilometreden sonra bakıma gönderiyorsanız, hiç bir sorunu olmasa da aynısını vücudunuzda da yapmalısınız. Tıbbi muayeneler olası asemptomatik hastalıkları belirleyebildiği gibi risk faktörlerini de tespit edip önlem alabilir.

Sağlık kontrolleri nelerdir?

Sağlık sorunlarının tıbbi geçmişinin güncellenmesi ve gözden geçirilmesi ve gerekli testlerin yapılması.

Algılanan sorunları izleme

Sağlığınızı iyileştirmek için tavsiye ve bilgi alma

Yaşamın farklı aşamalarında farklı sağlık kontrolleri önerilir.

1- Hamilelikle bağlantılı sağlık kontrolü

Hamilelik önemli bir yaşam değişikliğidir ve hormon seviyeleri değiştikçe kadınlarda birçok ihtiyaç ortaya çıkar.

Gebelik öncesi dönem, gebeliğin başlangıcından 3 ay öncesi olarak kabul edilmekte ve bu dönemden itibaren yaşam tarzı değişiklikleri ile gebeliğe hazırlanmanın gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde ortaya çıkabilecek sorunları en aza indirdiği savunulmaktadır.

Hamilelik öncesi sağlık kontrollerinden bazıları şunlardır:

  1. a) Pap smear testi

Pap smear, ilk cinsel ilişkiden sonra veya 18 yaşından sonra 2 yılda bir yapılması gereken rahim ağzı kanseri tarama testidir. HPV adı verilen aşı, serviks kanserini önlemek için lise çağından itibaren hem erkeklere hem de kadınlara verilebilir.

Ancak HPV aşısı kadınları tüm kanserlere karşı korumadığı için düzenli olarak Pap smear yaptırmak gerekir.

Hamilelikten önce veya en geç hamileliğin erken dönemlerinde Pap smear yaptırılmalıdır.

  1. b) Dişleri kontrol etmek

Diş ve diş etlerinin sağlığı sadece ağızdaki ağrılarla sınırlı olmayıp vücudun diğer bölgeleriyle de sınırlıdır. Diş hastalığına bağlı yetersiz beslenme, vücudu savunmasız hale getirir.

Ancak hamilelikte röntgenler zararlı olduğu için diş muayenesi sırasında istenilen röntgen çekilemez, bu nedenle işlem eksik kalabilir ve bu nedenle olası diş problemlerini düzeltmek için hamilelikten önce randevu alınması gerekir.

  1. c) Aşı kontrolü

Kızamıkçık, su çiçeği, grip gibi hastalıklar hamilelik sırasında hem anneye hem de bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle bu aşıların gebelik öncesinde yapılıp yapılmadığının ve bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi önemlidir.

  1. d) Genel sağlık ve kan testleri

Genel sağlık muayenesi için yapılan kan testleri, tiroid bezini, kan şekeri seviyelerini veya hamileliği etkileyebilecek cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları tespit edebilir ve ele alınmalıdır. Ek olarak, demir ve folat düzeylerini izlemek için bir kan testi önerilir.

Tüm bunlara ek olarak hamilelikte ortaya çıkabilecek problemlerin önüne geçebilmek için düzenli olarak jinekolojik muayeneden geçilmesi gerekmektedir.

2- Yenidoğan ve çocukların sağlık kontrolleri

  1. a) Yeni doğanlar için testler ve ölçümler

Bebeklerde kistik fibroz, hipotiroidizm, fenülketonüri ve bir dizi başka sağlık sorununu tespit etmek ve önlemek için yapılması gereken birkaç kan testi vardır.

Doğumdan sonra 1-4 hafta arası, 6-8 haftalık, 6-9 aylık, 4 aylık çocukların genel sağlık muayenesi. 12-18 ay arası. Bu, aylar arasında, 2 ila 3 yaş arasında ve son olarak 4 ila 5 yaş arasında düzenli olarak yapılmalıdır. Bir çocuğun normal gelişimi ve büyümesi için düzenli sağlık kontrolleri önemlidir.

Bu izleme, kan testlerine ek olarak, aile sağlığı, yük taşıyan beslenme, fiziksel aktivite alışkanlıkları, uyku düzeni, görme ve işitme, diş ve diş eti gelişimi, ruh hali gibi hastalığa neden olabilecek birçok durumu değerlendirir.

Bu muayeneler, ebeveynlik eğitimi ve çocuğun sağlığının izlenmesi açısından önemlidir.

  1. b) Çocuk aşıları

Aşılar, oldukça bulaşıcı ve ölümcül enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Çocukların bu bağışıklığı erken yaşta kazanmaları özellikle önemlidir, çünkü hem sokakta hem de okulda birbirleriyle ve dış çevre ile sürekli temas halinde olan çocuklar enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelirler.

İlk yorumu yapın.

Yorumla

Your email address will not be published.


*