
Bazı insanların otomobil, gemi, tren veya uçakla yolculuk yaparken mideleri bulanır ve/veya kusarlar. Bu durum, denge mekanizmaları yetişkinlere oranla daha hassas olduğu için özellikle çocuklarda daha sık görülür ve pek çok insanda yaş ilerledikçe hafifler. Genellikle, yolculuk sona erdiğinde rahatsızlık da ortadan kaybolur.
Taşıt tutmasına, iç kulağınızdaki denge mekanizmaları olan semisirküler kanalların hareketten rahatsız olması neden olur. Gözler harekete uyum sağlamasına rağmen kulaklar sağlayamaz. Hafif durumlarda, belli belirsiz bir rahatsızlık veya baş ağnsı görülür; daha şiddetli durumlarda ise bulantı, terleme, kusma olur ve bunlar hareket duruncaya kadar devam eder. Havasız yerler, dolu mide veya herhangi bir yiyeceğin görünümü ya da kokusu rahatsızlığı arttırır.
Korunma
Yolculuğa çıkmadan önce fazla yemek yemeyin. Arabada önde, uçakta kanat üstünde oturun, geminin ise ortasında durmaya çalışın. Örneğin
Taşıt tutmasını önlemek için yolculuğa çıkmadan iki saat önce ve çıktıktan sonra da dört saatte bir zencefil alın. Taze zencefil çiğneyin, zencefil çayı için veya ılık su içine birkaç damla zencefil tentürü koyup alın. Kristal halindeki zencefili kemirebilir veya zencefilli bisküvi de yiyebilirsiniz.
arabanın penceresini açık tutmak suretiyle temiz hava alın. Arabadaysanız dosdoğru yolun ilerisine, denizdeyseniz ufka doğru bakın. Okumak
veya yakın cisimlere odaklanmayı gerektiren bir faaliyetten kaçının. Sigara içenlerden uzak durun; duman midenizi bulandırabilir. Çocuğunuz taşıt tutmasına yatkınlık gösteriyorsa, yolculuktan önce veya yolculuk sırasında bu konu hakkında konuşarak onu endişelendirip rahatsız olma ihtimalini yükseltmeyin.
Tedavi (Doğal Yöntemler & Bitkisel Çözümler)
Homeopati: Yola çıkmadan hemen önce size uygun olan ilaçtan bir doz alın; yolculuk sırasında ise gerektikçe alın.
- Cocculus:taşıt tutmasının tüm semptomları için.
- Tabacum:en ufak bir hareket aşırı bulantı ve kusmaya neden oluyorsa, özellikle de renginiz soluksa veya çok terliyorsanız.
Ne Zaman Tıbbi Yardım Gerekir?
- Ateş, şiddetli baş ağrısı, baygınlık hissi veya baş dönmesi olursa.
- Semptomlar 24 saat içinde hafiflemezse.
Yorumla