Sürüş becerilerini arttırmak, trafikte araç kullanımına yönelik daha fazla pratik kazanmak isteyenler tarafından tercih edilen özel direksiyon dersleri, kendine has program ve kaideler doğrultusunda şekillendirilen bir içeriğe sahiptir. Direksiyon kurslarında verilen eğitimi tamamlamaya ve daha somut hale getirmeye yönelik hedeflerle oluşturulan özel derslerin kapsamı oldukça çeşitlidir. Özel direksiyon dersi, ders almak isteyen kişilerin deneyimi göz önünde bulundurularak belirlenmektedir.
Kademeli Olarak İlerleyen Eğitim
Derslerin ilk aşamasında kursiyerin araç kullanma hâkimiyeti ölçülerek, çoğu zaman trafiğe kapalı alanlarda veya trafik akışının yoğun seyretmediği bölgelerde eğitimler verilir. Başlangıçta, öğrencinin kullanacağı kumanda panelleri, butonlar, gaz, debriyaj ve fren gibi pedalların tanıtımı yapılır. Aracı kaldırmadan önce uygulanacak rutin kontroller olan aynanın ayarlanması, koltuğun sürücüye göre sabitlenmesi ve ehliyet kemerinin takılması gibi aşamalar uygulanır. Özel direksiyon dersi kapsamında vitesin konumu ve seviyelerine ilişkin bilgilendirme yapıldıktan sonra doğru kalkış parametreleri eğitmen tarafından adaya aktarılır. İlk derslerde daha çok 1 ve 2. vitese adayın alışması hedeflenir. Bu süreçte adayın kısa mesafelerde sürüş pratiği edinmesi sağlanır. Bu noktada trafik tabelalarının harfiyen bilinmesi, trafik koşullarına adaptasyonun hızlanmasına katkıda bulunacaktır.
Sürüşe Daire Tüm Becerileri Kazandırır
İlk derslerde öğrenilenlerin tekrar edilmesi ve pekiştirilmesi esasına dayanan daha sonraki derslerde trafik akışının yoğun olduğu bölgelerde derslere devam edilir. Manevralar, yokuşta kalkış, vitesinde geri konumunda kullanılması, olası trafik tehditleri gibi konularda bilgilendirmelerde bulunulur. Vitesin ileri seviyelerde nasıl yükseltilebileceği, sinyal lambalarının etkin kullanımı, şerit değiştirme ve dubalarla park etme denemeleri yapılır. Özel direksiyon dersi, adaylarla özel olarak ilgilenilmesini öngördüğünden, öğrencilerin yaptığı yanlışların tekrar edilmemesine odaklanılmakta, başarılı olan noktaların pekiştirilerek kanıksanması hedeflenmektedir. İlerleyen seviyelerde otoyolların ve çevreyolların kullanımına geçilir ve diğer becerilerin kazanılması sağlanır. Farklı iklim koşullarında sürüşün nasıl idare edilmesi gerektiği yönünde bilgiler öğrenciye aktarılır. Ne kadar bir sürede adayın tam anlamıyla araç kullanabilir hale geleceği sorusunun yanıtı ise, kişiye göre değişmektedir. Geçmiş deneyim, araç donanım ve teorik bilgisine hakimiyet bu sürecin azalıp uzamasına etki etmektedir. İsteğe bağlı olarak, ders almak isteyen kursiyerlerin kendi araçlarını kullanarak ders almaları da mümkün olabilmektedir.