Menisküs Yırtığı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

menisküs kırığı tedavisi

Menüsküs, vücut içerisinde sadece diz eklemlerinde bulunan bir yapıdır. Menüsküsün asıl görevi hem vücut ağırlığını taşımak, hem de uyluk kemiği ile diz kemiği arasında yaylanma görevi görmektir. Menüsküsü, yaylandırma görevlerinden dolayı vücudun süspansiyonu olarak tanımlayabiliriz.menisküs kırığı tedavisi

Menüsküs yırtığı ise iki çeşittir, birincisi gençlerde görülen menüsküstür. Gençlerde menüsküs yapısı sağlam olduğundan sadece dizdeki kemiklerin dönmesiyle menüsküs yırtılır. Futbolcularda, kayak sporcularında ve basketbolcularda sıklıkla görülür.

İkinci menüsküs yırtığı çeşidi ise, 55 – 60 yaş üstü kimselerde görülür. Bu yaştaki insanlarda menüsküsün yırtılması için herhangi bir sebebe gerek yoktur. Çünkü yaş itibariyle menüsküs incelmiş durumdadır ve vücudun kendi ağırlığıyla bile menüsküs yırtılabilir. Her iki çeşit menüsküs yırtığının tedavisi farklı şekillerde olur.

Menüsküs Yırtığının Belirtileri Nelerdir?

Gençlerdeki menüsküs yırtığının ilk belirtileri dizde ağrı ve şişliktir. Menüsküs yırtığı olan bir kişi özellikle de dizini açma ve kapama ile dönme hareketleri yaparken dizinde bir ağrı olur. Şişlik yaklaşık 10 gün içerisinde geçer fakat ağrı ve hareketlerde kısıtlılık hali geçmez.

Yaşlılarda ise genellikle şişlik olmaz. Sadece dizde hareket problemleri ve durduk yerde dize giren ağrılar görülür.

Menüsküs Yırtığı Tedavisi Nasıl Olur? Ameliyat Dışında Bir Tedavi Yöntemi Var mı?

Menüsküsün yapısını 3’e ayırarak incelersek bu konu daha iyi anlaşılabilir. Menüsküsün üç kısmından ilki kırmızı bölüm, ikincisi kırmızı – beyaz bölüm, üçüncüsü de beyaz bölümdür. Kırmızı ve kırmızı – beyaz bölüm beslenebildiğinden dolayı ameliyatsız tedavi edilebilir. Ancak beyaz bölüm beslenemediğinden dolayı ameliyat şarttır.

Menüsküsün beslenebilen bölümlerindeki yırtıklar 4 ila 6 hafta içerisinde fizik tedavi ile iyileştirilebilir. Az da olsa menüsküsün beslenebilen kısımlarında da fizik tedavi ile iyileşmeyen ve ameliyat gerektiren yırtıklar görülebilir.

Menüsküs Ameliyatında Artroskopi Yöntemi Nedir?

Menüsküs yırtıkları için yapılan artroskopi yöntemi, açık ameliyat şeklinde olmayıp, hastanın dizinde 2 delik açılması ve bu deliklerin birisinden kamera, diğerinden de çeşitli ameliyat araç gereklerinin sokulması ile yapılır. Artroskopi yönteminin avantajları ise; öncelikle iyileşmesi beklenilen bir yara yoktur. Yara olmadığı için dikiş te yoktur. Hastalar genellikle hızlı bir şekilde hareket ettirilebilir.

Ancak tedavi yöntemi yırtığın dikilmesi veya kıkırdak canlandırması ise hastalar yaklaşık 6 hafta kadar dizlerinin üstüne basamazlar.

Menüsküs Yırtığı Tedaviden Sonra Tekrar Eder mi?

Tedaviden sonraki süreçte eğer fizik tedaviye dikkat edilmezse menüsküs tekrar edebilir. Bacağın zorlanması durumunda menüsküsteki dikişler çıkabilir. Bu yüzden menüsküs tedavisinden sonraki süreçte çok dikkatli olunmalı ve doktorun tavsiyelerine bire bir uyulmalıdır.

Ayrıca sporcular da kesinlikle önceki spor tempolarına bir anda dönmemelidirler. Doktorun yapacağı uygun programlarla kademeli bir şekilde önceki programlarına dönmelidirler.

Menüsküs Yırtığı Oluşmaması İçin Ne Tür Önlemler Alınabilir?

Menüsküs yırtığı oluşmaması için, 55 yaş üstü kimseler kesinlikle fazla kilolarını vermelidirler. Çünkü menüsküsün yaştan dolayı zayıflamasına bir de fazla kilolar eklenince menüsküs yırtığı kaçınılmaz olabilir.

Gençlerde ise kesinlikle spordan önce ısınmaya ve dizin dönmesini, ayağın kaymasını önleyici ayakkabı seçimine dikkat edilmelidir. Ayrıca spordan önce ısıma yapıldığı gibi spordan sonra soğumanın nasıl yapılacağı da spor uzmanlarından öğrenilmeli ve uygulanmalıdır. Soğuma seansları yalnızca 3 – 4 dakika sürer.

 

İlk yorumu yapın.

Yorumla

Your email address will not be published.


*