
Yağlı karaciğerin nedenleri nelerdir?
Hamileliğe bağlı olarak gelişebilen akut yağlı karaciğer hastalığı, hamilelik sona erdikten sonra ortadan kaybolan bir karaciğer hastalığıdır. Reye sendromuna sahip olmak ve aspirin gibi çeşitli ilaçları kullanmak da akut yağlı karaciğer hastalığına neden olabilir.
Kronik yağlı karaciğer hastalığı, ciddi karaciğer fonksiyon bozukluğuna ve bunun sonucunda vücutta çeşitli metabolik sorunlara neden olan daha karmaşık bir karaciğer hastalığıdır. Kronik yağlı karaciğer hastalığında etkili olan faktörler arasında alkol, obezite, diyabet, hiperlipidemi, kronik hepatit C ve iltihaplı bağırsak hastalığı yer alır.
Tüm bunlara ek olarak HIV enfeksiyonu, hipertrigliseridemi, hızlı kilo kaybı, yüksek serum seviyeleri ve ailede karaciğer hastalığı öyküsü gibi faktörlerin yağlı karaciğer riskini artıran faktörler olduğu söylenebilir.
Karaciğer yağlanmasının belirtileri ve bulguları nelerdir?
Çalışmanın sonuçlarına göre yağlı karaciğer hastalığı olan hastaların yaklaşık% 77’sinde hiçbir belirti veya belirti olmadığı söylenebilir. Bu nedenle yağlı karaciğer asemptomatik olduğu için hızla ilerleyen ve ileri düzeyde siroza yol açabilen önemli bir hastalıktır. Bazı hastalarda karın sağ üst kadranda ağrı ve şişkinlik gibi şikayetler olabilir, bazı hastalarda ise halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetler olabilir.
Karaciğer büyümesi olarak da adlandırılan hepatomegali, yağlı karaciğerin tek yaygın bulgusudur. Ayrıca bazı hastalarda karın sağ üst kadranda ağrı muayenede tespit edilebilmektedir.
Yağlı karaciğere ne iyi gelir?
En sık görülen karaciğer hastalığı, yağlı karaciğer hastalığı için spesifik bir ilaç tedavisi olmamasına rağmen, hastalığa neden olan obezite, diyabet ve hiperlipidemi gibi altta yatan sorunlara yönelik tedaviler planlanmaktadır. Yağlı karaciğer hastalığı olan hastalar genellikle aynı anda obezite, diyabet ve hiperlipidemi geliştirir. Bu nedenle, yağlı karaciğeri önlemek ve siroz veya karaciğer kanserine yol açmasını önlemek için yaşam tarzı değişiklikleri yapılması önerilir.
Kilo vermenin vücuttaki serbest yağ asitlerinin dağılımını düzenlediği ve kan şekeri kullanımını artırarak karaciğer üzerindeki yükü azalttığı bilinmektedir.
Çalışmanın sonuçları, karaciğerde yağ asitlerinin trigliseritlerinin birikmesini önleyerek, fiziksel aktivite ve düzenli egzersizin yağlı karaciğer üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğunu doğrulamaktadır.
Tüm bu bilgiler akılda tutularak karaciğer yağını etkileyen en önemli iki faktör dengeli bir diyetle sağlıklı kiloya sahip olmak ve fiziksel aktivite ile vücut yağını azaltmaktır.
Yorumla