İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI NASIL OLUNUR?

iş güvenliği uzmanı, iş güvenliği uzmanı olma, kimler iş güvenliği uzmanı olabilir

İşyerlerinde oluşabilecek potansiyel kazalara ve meslek hastalıklarına karşı önceden önlem almak amacıyla iş sağlığı ve iş güvenliği kanunu yürürlülüğe alınmıştır. Çalışanların can güvenliklerinin sağlandığı bir ortamda çalışması onları rahatlatacak ve iş verimlerini artıracaktır. Bu kanun nedeniyle denetimler sıklaştırılmıştır. Denetimlerden sorunsuz geçmek isteyen işverenler iş sağlığı ve güvenliği firmalarıyla birlikte çalışmaktadır. Bu firmalar işyeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları ve diğer sağlık personellerinden oluşur. Peki iş güvenliği uzmanı nasıl olunur?iş güvenliği uzmanı, iş güvenliği uzmanı olma, kimler iş güvenliği uzmanı olabilir

Kanun sayesinde tüm işyerlerine, hatta apartmanlara iş güvenliği uzmanı ile çalışma zorunluluğu getirildi. Kanunun yürürlülüğe girmesinin ardından mevcut olan iş güvenliği uzmanları yetersiz hale geldi ve yeni bir istihdam yaratılmış oldu. Bir çok iş sağlığı ve iş güvenliği firması kuruldu. Bu firmalar işyerlerine iş güvenliği uzmanı temin etmeye başladı. Bu alanda yer almak isteyen adaylar şu soruyu soruyorlar; iş güvenliği uzmanı nasıl olunur? Uzman olmak için öncelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetki verilmiş eğitim kurumlarının programlarına katılmak gerekiyor. Sonrasında Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği sınavlardan geçer not alan adaylar sertifikalarını alabiliyor. Eğitimler toplam 220 saat sürüyor. Bunun 90 saati uzaktan eğitimle oluyor, yani evde bilgisayar başında bu eğitime katılınabiliyor. 90 saati ise aynı bir okul gibi dersliklerde yapılıyor. Kalan 40 saat ise staj mantığıyla, iş güvenliği uzmanı bulunan bir firmada pratik bir eğitimle gerçekleşiyor. Toplamda eğitimler için 1 aylık bir süre zarfı yeterli oluyor. Pratik eğitim için ise 1 hafta yeterli. Eğitimleri ve stajını başarılı şekilde tamamlayan adaylar Milli Eğitim Bakanlığınca yapılacak sınava girmeye hak kazanıyor. Bu sınavdan geçer not olan 70 puanı alan adaylar, C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesini alabiliyor.

İlgili lisans programlarından mezun teknik eğitimini tamamlamış adaylar, bu eğitimler sayesinde iş güvenliği konusunda uzmanlaşıp, mesleklerini seçmiş oluyorlar. B sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesini alabilmek için yüksek lisans mezunu olma şartı aranıyor. A sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak için ise genel müdürlüklerde en az 10 yıl görev yapmış mühendis, mimar ve teknik eleman olma şartı aranıyor. Bu bilgiler ışığında kafanızda oluşan “ iş güvenliği uzmanı nasıl olunur? “ sorusunun yanıtını artık biliyorsunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir