
Fetusta böbrek altında bulunan testisler, doğum öncesi kasık kanalından geçerek, penisin arkasında bulunan torbalara (skrotum) iner. Bu inişin bazı durumlarda oluşamaması durumuna Kriptorşidi Sendromu denir. Çoğunlukla tek taraflı oluşan problem, çift taraflı da görülebilir.
Risk Grupları Nelerdir?
Düşük kilolu ve prematüre yeni doğanda %30 oranında görülen bir rahatsızlıktır. Testisler, kilo almaya bağlı olarak ya da kendiliğinden karın bölgesinden aşağıya inmeye devam ederler. Normal doğumlarda da % 4 oranında görülür. Yaklaşık 1 yaşına kadar devam eden testis inişinin gerçekleşmediği durumlarda tedaviye ihtiyaç duyulur. İnmemiş testis tedavi edilmezse, yanlış yerde durmaya bağlı olarak yaralanmalara açık olur. Testis burulması gibi sorunlara yol açarak testiste çürümeye neden olabilir ve erişkinlikte üreme bölgesinde geri dönülmez kayıplara yol açarak çocuk sahibi olmaya engel teşkil eder. Yanı sıra; kasık fıtığı ve testis kanseri riskini de arttırır. Bu açıdan yeni doğanda inmemiş testis kontrolü yapılmalı ve testis torbası gözlenmelidir. Tedavi, 2 yaşını geçmemek kaydıyla, ameliyat ile testisin torbaya yerleştirilmesi şeklindedir.
Tedavi Edilmeyen İnmemiş Testis Hangi Problemlere Neden Olur?
Fetus, anne karnında gelişimini tamamlarken, karın boşluğunda olan testisleri de torbaya (skrotum) inmeye başlar. Bazı koşullarda, testislerin torbaya inişi yeni doğanda ilk 6 ay süresince devam eder. İnmemiş testis çoğunlukla tek taraflı oluşur. utangaç testisten farklı olarak, testis torbaya hiç inmemiştir.
Testis Kanseri Riskine Yol Açıyor
İnmemiş testisin tedavisi, tıptaki teknolojik gelişimlere paralel olarak artık 2 yaş çocuklarında gerçekleştirilebiliyor. Ergenlik döneminde inmemiş testis problemi söz konusu ise cerrahi tedavinin bir an önce yaptırılması gerekiyor.
Çift taraflı inmemiş testis %99 oranında kısırlığa sebep oluyor. Tek taraflı inmemiş testis erkekte sperm kalitesini düşürürken, doğurma yeteneği ve verimliliğine zarar vermiyor. Ancak; spermin miktarı, sayısı ve hareketliliğinde anormalliklerin meydana gelmesi olasılığı % 50. Bu oran, çift taraflı inmemiş testisi olanlarda %75’e çıkıyor. İnmemiş testisi olanlarda testis kanseri riski, diğer erkeklere göre 25 ila 30 kat artıyor. Aynı zamanda, inmemiş testisler, testis torsiyonuna (burulma) karşı daha savunmasız bir hale geliyor. Yine, inmemiş testisin dış kaynaklı fiziksel travmalarda zarar görme riski de artıyor.
Yorumla