Down Sendromu Nedir?

down sendromu tedavisi, down sendromunun nedenleri nelerdir, down sendromu bir hastalık mı

Down sendromu en kolay tanımıyla bireyin hücrelerinin 46 yerine fazladan bir (+1) kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. Bireyin fazladan sahip olduğu bu bir farkı hayatına etkileyecek boyuttadır. Bu rahatsızlık anne ve babadan genetik olarak geçebileceği gibi büyük bir kesimin bu görüşe karşı çıkıp bunun genetik değil hamilelikte ortaya çıkan tamamen tesadüf olan bir rahatsızlık olarak görmektedirler. Down sendromu bir hastalık olarak görülmez. Bu rahatsızlıkta kimsenin suçu yoktur. Türkiye’de her yıl 1500-2000 bebek bu şekilde Dünya’ya gelmektedir. Her 700 bireyin biri down olarak doğmaktadır. Unutmayın onların eksikleri yok fazlalıkları var. Fazla bir kromozomları var.down sendromu tedavisi, down sendromunun nedenleri nelerdir, down sendromu bir hastalık mı

Down Sendromu Eğitimi

Öğrenme becerileri kısıtlı olan bu bireylerin, topluma kazandırılabilmeleri için özel eğitim almaları oldukça önemlidir. Doğum gerçekleşip kesin teşhis konulduktan sonra hemen eğitimlerin başlaması gerekmektedir. Eğitimin önce annede başlaması bireyin öğrenme gelişimini hızlı etkiler. Eğitim süreci doktor kontrolünde düzenli bir program çerçevesinde gerçekleştirilmelidir. Eğitim yarıda bırakılmamalı planlı şekilde devam ettirilmelidir. Doktorun belirlediği evde yapılabilecek egzersiz programları gevşek kas sorununu çözmeye yardımcı olacaktır. Günlük olarak yapılıp aksatılmamalıdır. Algı bozukluklarının giderilmesi içinde tedavi görmeleri gerekmektedir. Geç konuşma sorununu gidermek için en uygun zamanda dil terapisine gitmelidir bu bireyin erken konuşmasına yardımcı olacaktır. Down sendromu eğitimin en önemli bölümü sevgidir. Bireyin Dünya’ya gözlerini açtığı dakikadan itibaren ailesinin sevgisi eğitiminin en önemli parçasıdır. Aile bireylerinin ve yakın çevrenin bireye yakınlığı onu topluma kazandırmak için yapacakları hızlı bir gelişim gösterir. Onu herkes gibi görüp aktivitelere katılmak onun kendisine olan güvenini arttırmaya yardımcı olacaktır.

21 Mart Down Sendromu Günü

Birleşmiş Milletlerin kararı ile 10 Kasım 2011 de 21 Mart tarihini resmi Dünya’ya Down Sendromu Günü olarak tanıtıldı. 21 Mart günü yani her 3. Ayın 2dır buna şunu simgeler. Down sendromlu insanlarda 21.ci kromozomun 3 tane olmasını. Dünya Down Sendromu Günü bireylerin haklarını korumak için önemli bir adımdır. Bu günde down hakkında toplumsal farkındalık yaratılıp, çeşitli etkinlikler ve eğlencelerle bireyler topluma kazandırılır.

İlk yorumu yapın.

Yorumla

Your email address will not be published.


*