Canımız Neden Bazı Besinleri Çeker?

besin can çekmesi, besinler neden arzulanır, besin yeme ihtiyacı

Sağlığımızda önemli bir rol oynayan beslenmenin öneminin farkında olmalı ve vücudumuzun ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri dengeli bir beslenme ile almasını sağlamalıyız. Yeme hataları bazı vitamin ve minerallerde eksikliklere neden olabilir.

Bazen kahveye, bazen de çikolataya veya diğer yiyeceklere olan ilginizin arttığını görebilirsiniz. Sebepsiz yere daha fazla tüketmeye başladığınız besinleri gözlemleyerek vücudunuzun gerçekte neye ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz.

Kültürel şartlanma, bir şeyler yeme isteğinizin dış etkenlerden kaynaklanmasıdır. Açlık çekiyorsanız ve bunun kültürel koşullarla ilgisi yoksa vücudunuzda bir şeylerin eksik olduğunu söyleyebiliriz.

Araştırmalar, belirli gıdalara duyulan ihtiyacın vücuttaki beslenme eksikliklerinden kaynaklanabileceğini göstermiştir. Bu besinleri bilerek, dikkatli davranarak sağlığımızı koruyabiliriz. Hangi gıda ürünlerinin hangi ihtiyaçlardan kaynaklandığını sizler için araştırdık.besin can çekmesi, besinler neden arzulanır, besin yeme ihtiyacı

Gıda ürünleri ve kullanım nedenleri;

  1. Peynir özlemi… Normalden daha fazla peynir yemeyi düşünüyorsanız ve gün içinde canınız sık sık peynir çekiyorsa, yağ oranınızın düşük olabileceğini varsayalım. Diyet yapıyorsanız, bir uzmana danışarak düşüncenizi tekrar gözden geçirmeli ve sağlıklı yağlar eklemelisiniz. Kalsiyum eksikliğinin çok fazla peynir yemek istemenizin bir başka nedeni olabileceğini hatırlayın.
  2. Kırmızı Et Özlem… Son zamanlarda et alımınızı artırmaya meyilliyseniz, vücudunuzda demir eksikliğinin olabileceğini belirtelim. Vücudunuzdaki demir miktarı azaldığında kırmızı et tüketmeyi düşünebilirsiniz. Kırmızı ette bulunan B12 vitamini ve demir vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Ancak bu sizin damak zevkinize uymuyorsa takviyeler ve vitaminlerle sorunu çözebilirsiniz.
  3. Çikolata özlemi… Aniden çikolata yemek isterseniz vücudunuzda magnezyum eksikliği olabilir. Magnezyum eksikliğine ek olarak, kadınların adet döngüsü sırasında çikolataya olan ilgilerinin arttığı bilinmektedir. Ayrıca düşük kalorili diyetler ve uzun süreli açlık, şeker ve çikolata gibi şekerli gıdalara olan ilginizi artırır. Tatlı, şeker ve çikolata arzusu; Çinko, magnezyum ve krom eksikliklerinden kaynaklanabilir.
  4. Yumurta akı özlemi… Yumurta, üzerinde fazla düşünmediğiniz bir yiyecekse veya yumurtanın beyazını yemek istiyorsanız, yumurta beyazı yemeseniz bile, bunun olabileceğini bilmelisiniz. biotin eksikliği olabilir. vücudunda. Biotin, birçok vücut fonksiyonunda olduğu gibi tırnak ve saç için de etkili olduğu için göz ardı edilmemelidir.
  5. Çay/kahve içme isteği… Gün içinde sık sık çay veya kahve içmeniz gerekiyorsa; Diyelim ki düşük seviyelerde fosfor, sodyum veya demir var. Ayrıca normalden fazla alkol almaya başlarsanız potasyum, kalsiyum, gultamin eksikliğiniz olup olmadığını öğrenmelisiniz.
  6. Meyve arzusu… Meyve konusunda pek iyi olmasanız da, sebepsiz yere meyve istiyorsanız, meyve hayal etmeye başlarsanız, akşam iş için eve geldiğinizde yemek yiyeceksiniz diyelim. Uzakta, vücudunuzda C vitamini eksik olabilir.
  7. Kızarmış/yağlı yiyecekler için can atıyor… Kızartılmış yiyecekleri çok tüketiyorsanız, vücudunuzda yeterince omega yağ asidi bulunmadığını anlamalısınız. Kızartmak yerine balık gibi omega yağ asitleri içeren sağlıklı yiyecekler yiyebilirsiniz.
  8. Gazlı içecekler… Asitli ve gazlı içecekler içmeye yeni başladıysanız, tıpkı peynir gibi vücudunuzun kalsiyuma ihtiyacı olabilir. Kalsiyum açısından zengin besinler tükettiğinizde sodaya olan ilginizin azalacağını fark edeceksiniz.
  9. Pislik/toprak yeme isteği… Evet, doğru okudunuz. Özellikle hamilelik sırasında kadınlarda kir veya pislik arzusunun anemi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Demir, B12 vitamini ve folat eksikliğinden kaynaklanan kansızlığın insanlarda toprak veya toprak yemek istemesine neden olduğu görülmüştür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir