
Botox, BBB (Bakterium Bacillus Botulinum, yani Clostridium Botulinum) bakterisinden elde edilen bir tür zehirdir. Sinir uçlarından kaslara uyarının geçmesine engel olur. Botox zehri verildiği bölgedeki sinirin kasa yakın, genişlemiş ucuna girerek sinir uyarısının iletilmesini sağlayan aracı maddelerin (asetilkolin) boşluğa boşalmasını engeller. Bu maddeler ara boşluğa boşalamayınca uyarılar da kasa geçemez ve kas geçici olarak felç edilmiş olur.
Etki Süresi
Bu etki yaklaşık dört ila altı ay sürer. Botox yapıldıktan sonra birkaç gün içinde etkisini gösterir. Botox yapıldıktan sonra yüz arı sokmuş gibi şişmez. Belki birkaç küçük mor noktacık olabilir.
Botox Çeşitleri
Botulinum zehri, A tipi ve B tipi olmak üzere iki çeşittir. Genelde kullanılan Botox A tipidir. Botox ve dysport A tipi, Neuroblock ise B tipi zehri içerir.
Uygulama
Botox kristalize toz halindedir. Kullanılmadan önce serum fizyolojik ile sulandırılır. Deri altına ve kasa yapılır. Alın bölgesine, özellikle iki kaş arasındaki kaslara ince iğne ile verilir. iğneden sonra kısa bir süre alın bölgesine soğuk kompres yapılır. Böylece kaslarda olabilecek minik kanamalar önlenir. Bazen bir şişe bir kişiye fazla gelebilir. Bu durumda iki kişiye bölünerek kullanılabilir.
Kullanıldığı Durumlar
Yüz ve boyundaki kırışıklıklar Şaşılık
Göz tikleri – seğirmeleri Migren
Boyun eğrilikleri (tek taraflı kas kasılmasına bağlı) Koltukaltı terlemeleri
Yan Etkileri
Gözkapağında düşüklük
Alt gözkapağında aşağı düşme
Baş ağrısı
Solunum yolu enfeksiyonları
Bulantı
Kimlere Botox Yapılmaz
Kas güçsüzlüğü olanlara (Myastenia Gravis)
Kalp enfarktüsü geçirmişlere
Sinir hastalığı olanlara
Hamilelere
Çocuklara kesinlikle uygulanmaz.
Nasıl Etki Eder?
Botox sinir uçlarına girer. Bu uçlardan boşalarak uyarıları kasa geçiren maddelerin sinir-kas kavşağına boşalmasını engeller. Böylece uyarılar iletilemez. Kaslar da geçici bir süre felç olur. Alttaki kaslar çalışmayınca üstteki kırışıklar da azalmaya başlar. Botox bir dolgu maddesi değildir. Yani kırışığın altını doldurmaz.
Yorumla